Jara Kloucek, AIA
Les Cullayes, Switzerland jara.kloucek@designbyjara.com

 



Profile
Bio
Recognitions
Exhibitions
Work
Projects
Competitions
Sustainability
Artwork
Sketches
Copyright ©, Jara Kloucek, 2012
Updated May 28, 2012
     
Jara's professional experience includes completion of projects for several architectural firms in Minneapolis and Houston. Jara is registered architect in Texas and in Switzerland, she has become LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) accredited professional in 2004 and when she relocated to Switzerland in 2006 she followed the certification for Minergie/Minergie-P, higher quality of life and lower energy consumption standards for buildings in Switzerland.

In addition to architectural practice she was regular juror in panel critics in architectural design studios at School of architecture University of Minnesota, University of Houston and Rice University.

Her projects while working in architectural firms in US have been recognized with Honor and Merit Awards from AIA Houston. Jara’s work and design concepts are dedicated to design solutions which are cost effective and environmentally responsible. She is working with clients to achieve high quality individualized design, often with limited budgets. Her attention to details, explorations of materials and structural design led her to be recognized in professional field. Last five years she was working in Lausanne mostly on renovations projects of historical buildings.
 
American Institut of Architects, Houston, Awards

2005 Design Award, The Awty International School, Houston

2004 Design Award, ExxonMobil Conference Center, Houston

2002 Honor Award, On the Boards, Sketchbook
 
Snapshots Houston, exhibition of architectural projects

2004 ExxonMobil Conference Center, Houston
2005 Architectural competitions
2006 Awty International Lower school, Houston

 

Exxon Mobil Conference center, Houston, Texas
In collaboration with Bailey Architects, Houston

The 20,000 Sf building with meeting rooms is located on the wooden peninsula, reached by the new pedestrian bridge. The one story structure is gently placed in unspoiled wooden area floating slightly above the ground not to disturb natural water drainage from the site. The location had been carefully studied to safe as many trees as possible to minimize impact on the environment. The concept itself is based on two planes: the concrete slab and six foot tall plane consisting plenum to create a free space between them. Only the mass of stonewalls that contains mainly service functions is running in the strips across the open space. The strong visual connection with the exterior contributes to the feeling of transparency.

Merit Award, AIA Houston 2004

Photo credits: Gerald Moorhead, FAIA, and Jara Kloucek, AIA

The Awty International Lower School, Houston, Texas
In collaboration with Bailey Architects, Houston

The exiting storage building was renovated for new Lower school of the Awty International School. The concept was based on creation of small villages inside the vast building with the natural zenith light for the common areas. The industrial characters of the building together with the bold colors and oversized elements emphasized the world of “little people”. The exterior facade from color bricks represents the puzzle of learning with the zig-zag canopy.

Merit Award, AIA Houston 2005


Photo credits: Gerald Moorhead, FAIA, and Jara Kloucek, AIA

DeBakey museum and library, Houston, Texas
In collaboration with Bailey Architects, Houston

The extension of the Baylor College of Medicine existing building is expressed by concrete prefabricated facade with random openings on the upper floors and stainless steel clad facade for Michael E. DeBakey Library and Museum on the ground floor, in honor of Dr. Debakey. The museum exhibition with permanent and rotating exhibits documents his inventions, part of the concept is a “Green room” (replica of the conference room of Dr. DeBakey) separated from exhibits by glass wall. The stainless steel clad facade floats above the future reflecting pool, defined by a stone bed.


Photo credits: Gerald Moorhead, FAIA, and Jara Kloucek, AIA
Château d’Oron, Switzerland
In collaboration with I. Kolecek architect, Lausanne

The interior courtyard, the main space of the small Château located in the Prealps, represents the element of articulation of spatial organization. The replacement of the existing polycarbonate roof by the glass ensures that the courtyard gains the function it occupied since the middle of the XVIII century as a public space. Today it serves the purpose of hosting larger events such as wedding receptions, theatre plays etc. The glass roof floats above the space on the metal structure conceived as fish bones. The view to the Donjon and the sky is always present.

Arsenal de Morges, Switzerland
In collaboration with I. Kolecek architect, Lausanne

The project for transformation of existing building behind the Château de Morges was winning competition entry. The concept for accommodating division “ military administration” for the new recruits reinforce the public courtyard and open the ground floor by the glass facade to create the visual connection to the Château. The classrooms and auditorium for the reception of young recruits are placed on the ground floor and the administration offices on the first floor are accessed by monumental existing staircase. The introduction of visual art element by local artist, Anne Peverelli, on the glass wall separating the classrooms from open public space express the "young public" and bring the natural light to the classrooms. The architectural approach to the historical building lead to the installation of an insulating envelope inside the stone walls and to leave the imprint of the history by expressing the existing columns in the public spaces.
Cypresswood golf club house & pavilion, Houston, Texas
In collaboration with Melton Henry architects, Houston

The Cypresswood golf club house and pavilion have been conceived as two volumes at the edge of the lake. Both structures, open pavilion and the main house create an “Entry Courtyard” tied together with trellis. The main house turns its back to the afternoon sun and opens in the direction of view to the lake. It is expressed as two houses one inside another. The solid and the Glass one. The solid house punctuated by random square openings contains mainly service functions (kitchen, offices, restrooms). The Glass house is the public area of the house, enclosed by storefront windows on three sides, conceived as a double-height internal-external space.
Maison villageoise à St. Legier

The 200 years old village house was completely transformed inside its envelope. The house is a historical building so the exterior walls and openings had to be preserved. The client asked for 5 bedroom suite and large open living and kitchen space on the ground floor. The liaison to the underground level with a wine pressoir, laundry and vaulted space is created by a new wooden stair cantilevered from stone wall. The new steel structure has been inserted to support floor slabs of the house. To keep the heights of the spaces as high as possible, the wooden beams have been left visible as a contrast to a minimal white spaces.
Competitions: Fun: Panel
Competitions: Other: Panel
Collaborators: Smart: Panel
Collaborators: Ordinary: Panel
Collaborators: Others: Panel
The Lodge in Cusco, Machu Picchu, Peru

Public lodge. Tube where the essential functions for stay ate placed in a row. Place to eat, sleep, cook, wash and bath. The dining and Living areas are placed on the north side of the tube to catch the views of the whole valley with Huana Picchu. The rooms are conceived as two story containers with open porches to the valley sitting on the stone platform. The gaps between volumes generate an unexpected space with steps carved from bedrock. The thin footprint of the entire structure, only one room deep, allows simultaneous views of both the mountain of Patacusi and the valley with Machu Picchu.

Janacek Academy of Music, Brno

The expression of Janacek Academy of Music’s facade is the most important article missing in today's street and two historical houses next door define it. The facade becomes a multimedia and interactive element notifying theater program. The mass of main theater volume is expressed as a "box" covered with wooden acoustic panels on the interior surface and with the wooden slats on the outer surface. This box represents the world of music and imagination. The actual theater is designed as a classic rectangular space with corresponding good acoustics that offers the chance to create the ideal space for music. Theater stage, the auditorium with seating for variable size of orchestra and the audience can be organized into different configurations - for classical music arena, proscenium theater, etc. Recording studio accessible from the foyer on the third floor is expressed as a smaller "box" this time covered with metal acoustic panels on the interior and exterior surface.
The Jyvaskyla Music and Arts Centre, Finland
In collaboration with J. Bowley architect, Houston

Competition entry for the City Art Museum and concert hall for the Jyvaskyla Symphonia is based on the concept of a box that unifies and encloses the three main functional elements of the building under one roof; the auditorium, the music school and the art museum. The new building incorporating Aalto's Defense Corps Building, an existing building on the same site, is accessed by the monumental stair that articulate the existing and new building. The protective glass skin of the building was also conceived a billboard to project information and exhibition related material to the outside world. The small music hall for the chamber music and art museum open onto the atrium space and add a further layer of protection to the auditorium, which is expressed as a jewel box “egg” within a glass box. The auditorium is clad in Finish Oak one of the few hardwoods indigenous to Finland.
Museum of moderns arts , Lausanne, Switzerland
In collaboration with Heidy Rey architect, Lausanne

The museum of modern arts takes its anchoring point in the place Bellerive and launches out cantilevered over the lake: urban face to the city and the lake. On one side the swimming pool and parks, world of the relaxation, on another side the museum, world of the built urban culture. Principal spaces of the museum are located along the basin. The entry is central space with the bookshop and the garden on both sides. The temporary exhibitions receive the direct and indirect zenith light by a white mural crown of its circumferences. By a monumental staircase the visitors reach directly the permanent exhibits. The exhibit rooms are suspended above the quay and the lake: expressed in the concept of boxes in an envelope of glass. The space created between the two belongs to the visitor with the imposing panorama of the lake and the mountains from Jura to the Alps.
Janacek Orchestra Hall, Brno

The Janacek Orchestra Hall building is conceived as expansion of the city block with the inner pedestrian passage that connects Vesela street and the garden of Moravian Galery. The building is shaped only by the required construction program, with the concert hall and smaller chamber music hall expressed as “boxes” within a “box”, its external form expresses the inner filling. The public galleries surround the concert hall and the auditorium. The dressing and rehearsal rooms with the administration offices are accessed by the glass bridges over the pedestrian passage. The facade is covered with wooden panels - reminiscent of the wooden musical instruments.

Ecole de Borzuat, Sierre
In collaboration with I. Kolecek architect, Lausanne

The new school building is attached to the existing school by element of articulation:the sport hall which is put underground and creates the secured sports field on its rooftop, accessible from the first level of the new school. The building is organized around the interior open space, which becomes the place of various activities (exhibitions, calm zone, plays). The teaching program is placed on three floors with the teaching units, which include the classrooms, a room of support and a space of general purpose that is used as pivot with each unit. The administration and the library on the ground floor becomes part of the school open yard.
School complex "au Mottier", Le Mont-sur-Lausanne
In collaboration with I. Kolecek architect, Lausanne

The existing school complex is characterized by three suburban constructions of the architect F. Brugger. The expansion is completing this urban type with two new volumes and creates a new dynamics of a " courtyard-promenade" connecting the various places. The main building with the sport hall, cafeteria and administration offices forms the covered courtyard and entry to the complex. The smaller school building with the group of classrooms is organized around a central hall, separated from principal vertical circulation, being used as common space of meeting or exposure.